Afkast & risiko (Foto: pbu.dk)

Afkast & risiko (Foto: pbu.dk)

Der er heldigvis ikke symmetri mellem risiko og afkast. Husk det. At investere eller spekulerer i værdipapirer er oftest forbundet med risiko – ja, i finanskrisetider er investering blevet synonym med risiko på alle fronter. Sådan behøver spekulative aktiviteter indenfor investering ikke at være. Hvor alt for risikable eller spekulative tiltag altid har et binært udfald; altså succesfuldt eller fiasko, har den velovervejede investering med den langsigtede horisont ikke sådanne ”downfalls”. At styre udenom risici og undgå tab, kan man ikke sikre sig helt i mod. Men man kan undgå, at dumme sig.

Falsk tryghed

Idéen om, at hvis risiko kan måles, så kan den hegnes ind eller undgås, er forkert – det er en falsk form for sikkerhed, der desværre har været udbredt indenfor den finansielle sektor. At mange tænker én strategi, gør den som bekendt ikke mere rigtig. I stedet må man gribe til den individuelle analyse – behandle fakta korrekt, så de konklusioner man drager af, hvordan markedet udvikler sig er retvisende.

Tanken om fælles konsensus er gift for en attraktiv portefølje med godt afkast. Investering er en kompetence og i mange tilfælde en videnskab, og den skal respekteres som sådan. Investeres der gennem kapitalforvalter eller via en investeringsforening, er det vigtigt, at tjekke vidensdelen ud, så man ved de fornødne kompetencer er til stede.

Share