Nobels Fredspris (Foto: nobelpeaceprize.org)

Nobels Fredspris (Foto: nobelpeaceprize.org)

Fredsprisen går til alle Unionens 500 millioner borgere, og den er en stor ære. Europa befinder sig, efter to verdenskrige i en periode med fred. Relativ fred; for den sociale uro ulmer og den finansielle krise har et dybt greb i, stort set, hele Europa.

Den norske Nobel-Komité fokuserer på de uhyre vigtige resultater: At den vellykkede kamp for freden og for forsoningen og ikke mindst for menneskerettighederne. I over 70 år har Frankrig og Tyskland været i krig tre gange. I dag ville en krig mellem de to lande være utænkelig – Berlinmurens fald i 1989 gjorde et samlet Europa muligt – skel mellem øst og vest er brudt ned- og en ny gylden periode blev indledt for det europæiske projekt.

Den trojanske hest – eller hvad med Grækenland?

Der er også en politisk manifestation i prisoverrækkelsen fra Nobels side – Europa kæmper på flere interne fronter, for at holde økonomien oven vande: aktiemarkederne lider, Grækenland og de Sydeuropæiske lande bløder, massedemonstrationer, borgeropstand og kamp om arbejdet spreder sig, og der er tvivl om, om Euroen overhovedet overlever som selvstændig valuta. I den forbindelse er Grækenland måske nok, økonomisk, en dråbe i et meget stort hav, men som en trojansk hest vokser problemet her i de tilstødende lande – problem efter problem dukker op – og et græsk kollaps er nok uundgåeligt, men hvad med Spanien, Italien og Portugal?

Fornyet ro ønskes

De europæiske aktier er påvirkede – det er der ingen tvivl om – Nobelpris eller ej. Man kan håbe, at 500 millioner borgere mærker anerkendelsen af det europæiske projekt, og at det kan være med til at gyde olie på oprørte vande.

Læs mere om Nobels Fredspris

Share