Investeringsrisiko (Foto: analystinvestments.co.uk)

Investeringsrisiko (Foto: analystinvestments.co.uk)

Efter 14 fede år med gode afkast og vækst for investorer kom finanskrisen buldrende som en tsunami, hvis styrke ikke er set siden 30ernes krak på alverdens markeder. Alle indikatorer viste negativt – samtidigt. Der var intet sted på de finansielle markeder, hvor man kunne finde sikker havn.

Forkrampet Europa

I dag savner et fastfrossent europæisk marked lånemuligheder og kapital, der er risikovillig, og til at have med at gøre, når det gælder om at skabe vækst. Tragedien i Grækenland vil ingen ende tage. Højreekstremister får mere magt, så der i dele af landet er tilstande, der har en kedelig afsmag af før-krigstidens ekstreme tyske situation. Der bliver heilet i fuld offentlighed og det gamle ordsprog ”Når krybben er tom, så bides hestene” får ny aktualitet.

Og stabilitet efterspørges: Hele den vestlige verdens markedsøkonomi- ja, på sin vis hele verdens finansielle mindset trænger til, at der kommer tillid og tiltro til de økonomiske mekanismer, som styrer de frie markedskræfter.

Meningsdannere og sandhedsvidner

Pressen skaber meninger, der hænger ved – gebyrgribbe udnævnes – banditter i habitter udpeges og der skal findes en ansvarlig – på sin vis er vi alle sandhedsvidner i efterspillet efter finansernes fald. Alt i alt er det en nedadgående spiral, der ikke fremmer den positivitet, samfundet egentlig har brug for; fremgang og nye veje at gå.

Hvad skaber så vækst, vi har så hårdt brug for? Kreative omveje, tillid og nytænkning er svaret.

Klik og læs om langsigtet investering.

Share