Aktier & portefølje (Foto: dr.dk)

Aktier & portefølje (Foto: dr.dk)

Biased – så enkelt kan danske aktionærers forkærlighed for danske aktier beskrives. Og det er ikke specielt givtigt. Aktier med kvalitet og potentiale er ikke nødvendigvis identisk med noget, der kommer fra Danmark. Faktisk er det svært, at have alle sektorer dækket ind, når du kun tænker dansk i porteføljen.

En dråbe i aktiehavet

0,4 procent – så meget fylder den samlede værdi af det danske aktiemarked på verdens aktiemarkeder – som helhed. Stiller man et simpelt regnestykke op, og skalerer ned – så kalder vi 100 kroner for vores portefølje – heraf er 40 øre det, der forholdsmæssigt skal være allokeret til danske aktier. Sådan er der nok ikke mange danske investorer, der har sammensat porteføljen.

Novo Nordisk er 45 procent af det samlede OMX C-20 indeks – og for Novo er der markante stigninger, bestemt (30 procent – for at være helt præcis). Men tager vi selskabet fra, så er det begrænset, hvor meget de resterende selskaber er steget (cirka 5 procent).

Sektorspredning

I Danmark er sektorerne medicinal og industri tungtvejende. Sektorer som Energi – IT og til dels også fødevareproduktion skal findes i andre lande. Tager man for eksempel energi, så gør den store efterspørgsel, qua befolkningstilvæksten, at denne sektor kommer til at vokse betragteligt.

Derfor skal du som ansvarlig og ambitiøs investor se ud over de danske grænser.

Klik og læs mere om aktier hos Formuepleje Safe.

Share